Home » ინტერვიუ » იტალიელი შეფის ქართული კარანტინი და სოციალური ქსელით გაზიარებული რეცეპტები

იტალიელი შეფის ქართული კარანტინი და სოციალური ქსელით გაზიარებული რეცეპტები

თვითილოზაციამ ადამიანები სრულიად ახალ განზომილებაში მოაქცია. ბევრი ისეთ საქმეს დაუბრუნდა, რისთვისაც მხოლოდ ბავშვობაში ჰქონდა დრო, ბევრმაც თავის პროფესიაში დარჩენა ამჯობინა, განსხვავებული ამპლუით.

მსოფლიოში ცნობილი შეფ-მზარეული ენცო ნერი ერთ-ერთი პირველია, ვინც live-ვიდეოების ჩაწერა დაიწყო  და ამ დროის გამოყენება სხვებისთვის არა მხოლოდ კერძების რეცეპტების, არამედ პოზიტიური განწყობის გაზიარებისთვის გადაწყვიტა.

მას სოციალურ ქსელში, მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყნიდან, ბევრი მიმდევარი ჰყავს. საზოგადოება მის ვიდეოებს ყოველდღიურად ელოდება და მისი რეცეპტით მომზადებულ კერძებს პირად გვერდებზე ათავსებენ.

 

ენცო სამი წელია საქართველოშია და სხვადასხვა რესტორნების ბრენდ-შეფია. მიუხედავად იმისა, რომ ახალგაზრდაა, მისი პროფესიული კარიერა და გამოცდილება საკმაოდ დიდი და მრავალფეროვანია.

შეფ-მზარეული წარმოშობით იტალიის შუაგულიდან – უმბრიიდანაა. მისთვის გამორჩეული ადგილი ნიუ-იორკია, სადაც ის ექვსი წელი მუშაობდა და კულინარიაზე გადაცემაც მიჰყავდა. ენცო ნერი ცხოვრობდა ლონდონში, მადრიდსა და დუბაიში.

– საიდან დაგებადათ კერძების მომზადების ვიდეო ლაივების იდეა? რომ არ მოშორებოდით თქვენს პროფესიას, თუ დრო ოპტიმალურად გამოგეყენებინათ და ეს ხალხისთვის გაგეზიარებინათ?

– სამზარეულო მხოლოდ ჩემი პროფესია არ არის, ესაა ვნება, ჩემი ყოველდღიური ცხოვრება და თვითგამოხატვის გზა. როდესაც COVID-19 სწრაფად და ფართოდ გავრცელდა, ყველანი იძულებულნი ვიყავით სახლში დავრჩენილიყავით. გარდა წიგნის კითხვისა და ფილმების ყურებისა,  მივხდი, რომ ჩემი პროფესიის გარეშე ძალიან მოვიწყინე და ისეთი რამ უნდა მეკეთებინა, რაც საზოგადოებისთვის სასარგებლო გახდებოდა. ამ მიზნით, დავიწყე ყოველდღიური კერძების მომზადება და სხვებისთვის სწავლება. ეს იშვიათი შესაძლებლობაა, როცა მომეცა საშუალება თუნდაც მარტივი კერძები მესწავლებინა ჩემი მიმდევრებისთვის, –  სხვადასხვა სოციალური ქსელიდან. მითუმეტეს, რომ დღეს ყველა სახლში ვართ და უფრო აქტიურად უწევთ ადამიანებს კულინარიასთან შემხებლობა. ჩემს ვიდეოებს ჰეშთეგიც მოვუნახე #cooKurantine და გავაკეთე ასევე პროფილის ჩარჩო, რომელიც ჩემს ბევრ მეგობარს პროფილად აქვს დაყენებული.

– შოუმენის თვისებებით გამოირჩევით, ეს არ არის მხოლოდ კეთება, თქვენს ვიდეოებში ცეკვავთ, მღერით, ცხოვრებაშიც ასეთი მხიარული ხართ?

– ასეა… ბედნიერება ხომ შინაგანი მდგომარეობაა. ჯანმრთელი ვარ და  ყოველდღიურად მადლობას ვუხდი ღმერთს ამისთვის. ცხოვრებისთვის დამახასიათებელ ტკივილსაც ვატარებ;  20 წლის წინ გარდამეცვალა მამა და ეს იყო უდიდედი დანაკლისი ოჯახისთვის და განსაკუთრებით ჩემთვის! ცხოვრების მანძილზე დავკარგე რამდენიმე კარგი მეგობარი, ახლობელი. მაგრამ მე მათ დავპირდი,  რომ ჩემი ცხოვრებით ვიქნებოდი   პოზიტიური ენერგეტიკის მატარებელი და ამავრცელებელი. ასე უფრო კარგად გრძნობს ადამიანი თავს, ვიდრე მუდმივად უარყოფით განწყობაზე ყოფნით.   ჟესტები, ცეკვა და სიმღერა მხოლოდ ამის გამოხატულებაა. სწორედ ესაა იტალიური ფესვები და ძლიერი გენეტიკის დამსახურება.

– თქვენ მსოფლიოში ცნობილი შეფ- მზარეული ხართ, გიმუშავიათ ბევრ ქვეყანაში, რატომ აირჩიეთ საქართველო, რამ დაგაინტერესათ თბილისში?

– ეს იყო შემთხვევითობა, როდესაც მასტერ-კლასის ჩასატარებლად მოწვევით ჩამოვედი ნიუ-ორკიდან თბილისში. დამაინტერესა ულამაზესმა საქართველომ და ახალმა ბაზარმა. მომწონს, თუ როგორ იკრიბება ხალხი და მეგობრობის სახელით საჭმელსა და ღვინოზე ატარებენ დროს ერთად. ეფერებიან ერთმანეთს, გამოხატავენ მეგობრობას, მღერიან, ხუმრობენ. მე ვარ დაკავშირებული ცხოვრების ამ ფილოსოფიაზე, რომელიც  გავრცელებული იყო  90-იან წლები იტალიაში რაზეც გავიზარდე, მაგრამ ეს ახლა უფრო იშვიათი გახდა, რადგან ბევრი სოციალური ფენომენის გამო მოხდა, მაგალითად, იაპონური მწვავე სოციალური გაძევებით, რომელიც ჰიკიკომორად არის განსაზღვრული (შინაგანად).

– როგორია ქართველი მომხმარებელი, რამდენად პრეტენზიულები არიან? რამდენად ადვილად იღებენ კერძებში სიახლეს?

-ადამიანები, რომლებიც მოგზაურობენ, უფრო ღია არიან ინოვაციებისთვის, ვიდრე სხვები, რომლებიც უფრო კონსერვატიულები არიან და არ სურთ თავგადასავლების მიღება ახალ პროდუქტებსა და არომატებზე. შეიძლება ზოგჯერ მკაცრი და იმედგაცრუებული იყოს, მაგრამ ეს საინტერესო ბაზარია და მე მაინც მიყვარს. მქონდა სასაცილო გამოცდილებაც, როდესაც შოკოლადის ხინკალი გავაკეთე!

– ამბობენ, რომ იტალიელებსა და ქართველებს ბევრი მსგავსება აქვთ, უკვე სამი წელია საქართველოში ცხოვრობთ თქვენ რა მსგავსებაზე და განსხავებაზე შეგიძლიათ ისაუბროთ?

– ყოველთვის ვამბობს, რომ სტერეოტიპები იშვიათად უნდა გამოვიყენოთ. იტალია ძალიან განსხვავდება ჩრდილოეთიდან და სამხრეთის მხრიდან იმის გამო, რომ ჩვენი ნახევარკუნძული დაიპყრო. ისტორიის განმავლობაში ამ სხვადასხვა პოპულაციამ  განსხვავებულად დატოვა კვალი ჩვევებსა და ტრადიციებში. ყველა რეგიონი ერთმანეთისგან  მრავალფეროვნებით გამოირჩევა. ასე რომ, იტალიელებშიც განსხვავებაა. სიცილიელი არის სრულიად განსხვავებული იტალიელი, ვიდრე ვინმე ვალეს დ’აოსტის რეგიონიდან. მე ვფიქრობ, რომ ის მსგავსება, რასაც ქართველები იტალიელებს უხსნიან, ემოციურ ტემპერამენტთან და სტუმართმოყვარეობის გრძნობასთან აქვთ დაკავშირებული, მაგრამ ნამდვილად იტალიელები უფრო ღია და ექსტრავერტულები არიან, ვიდრე ქართველები. მაგალითად, აქ ქუჩაში ერთმანეთისკენ გაღიმება საკმაოდ ტაბუდადებულია. მას აქვს გეოპოლიტიკური და კულტურული მიზეზები და მე ამას პატივს ვცემ, მაგრამ სამშობლოს სხვანაირად ვგრძნობ. არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ იტალია მდებარეობს შუა ხმელთაშუა ზღვაში, რაც დიდ მნიშვნელობას ანიჭებს ცხოვრების წესს.

რომელ კერძს აკეთებთ  ყველაზე დიდი სიამოვნებით და ვისთვის?

– არ მიყვარს ერთ კერძთან იდენტიფიცირება, ამიტომ არ მაქვს კონკრეტული არჩევანი. მე მიყვარს მომზადება ყველასთვის, მაგრამ როდესაც ვამზადებ დედაჩემისთვის,  განსაკუთრებული შეგრძნება მაქვს.

 

– როგორია თქვენი გეგმები საქართველოში, რამდენ ხანს აპირებთ დარჩენას?

– მე გავაგრძელებ სამზარეულოს და მალე გავხსნი ,,ენცოს ეზოს” რესტორანს კახეთში, შატო-მერეში გია პირადაშილიანთან პარტნიორობით. რამდენ ხანს დავრჩები? აქ ჩამოვედი და აქ ვცხოვრობ, ესაა ჩემი ერთადერთი გეგმა.

Facebook Comments
x

Check Also

ოპოზიციის მოწოდება არის სრული დემაგოგია

ანრი ოხანაშვილი: ოპოზიციის მოწოდება, რომ საპარლამენტო ზედამხედველობასა და კონტროლში იყონ ჩართული, არის სრული დემაგოგია   ...